Gaat de Nederlandse Rijksoverheid compensatie bieden aan de aanbestedende diensten?
Antwoord:
In algemene zin geldt op dit moment dat een nationale compensatie voor naleving van de sancties niet aan de orde is. Wel komt er een gerichte compensatie voor aanbestedende diensten die op basis van kabinetsuitspraken de overeenkomst met SEFE hebben opgezegd en nieuwe contracten hebben afgesloten.
Deze gerichte compensatie is een tegemoetkoming voor de meerkosten die zij tussen 10 oktober en 31 december 2022 hebben gemaakt. Inmiddels heeft het kabinet besloten om partijen die een contract hadden met SEFE dat na 1 januari 2023 doorliep ook te compenseren. Het voornemen is om deze partijen een tegemoetkoming te verstrekken voor alle meerkosten die gemaakt zijn in de periode van 10 oktober 2022 tot en met de einddatum van hun oorspronkelijke contract.
Het kabinet heeft een bedrag van 74 miljoen euro gereserveerd voor deze regeling. De verwachting is dat circa 80 aanbestedende diensten en speciale sectorbedrijven in aanmerking komen voor de tegemoetkoming. RVO zal het uitvoeringsproces op zich nemen. Het kabinet streeft er naar om eind van dit jaar over te gaan tot uitkeren.
Aanbestedende diensten
Voor naleving van de sancties is geregeld dat u beschermd bent tegen boetes, schadeclaims en schadevergoedingen als u de opdrachten en overeenkomsten boven de Europese drempelwaarden met Russische ondernemingen stopzet overeenkomstig het nieuwe sanctiepakket. U hoeft zich dus geen zorgen te maken bij het ontbinden van het contract. De sancties zien echter niet op nationale aanbestedingen en contracten die daaruit voortvloeien.
Ondernemers
Ook ondernemers kunnen door de sancties geraakt worden. Denk bijvoorbeeld aan onzekerheid rondom betalingen en stijgende prijzen van grondstoffen. Ook voor hen onderzoekt de Europese Commissie of er maatregelen nodig zijn in Europees verband.
Op de pagina Maatwerk bij prijsstijgingen vindt u adviezen van PIANOo over hoe u als opdrachtgever hiermee om kunt gaan.