Op naar duurzaam vastgoed in de gemeente Amersfoort
De gemeente Amersfoort verduurzaamt haar vastgoed. Dankzij de routekaart gaat dit op een strategische en systematische manier. Met een bijbehorend uitvoeringsplan geeft de routekaart richting aan de verduurzaming van ongeveer 66 gebouwen, zowel bestaand vastgoed als nieuwbouw. Hiermee moet gemeentelijke vastgoed al in 2030 CO2-neutraal zijn. (augustus 2022)
Routekaart en uitvoeringsplan
Mark van Rotterdam, coördinator vastgoedbeheer, vertelt: "De oorsprong van de routekaart ligt bij wettelijke eisen en politieke ambities, maar ook bij onze eigen motivatie. In 2020 is de routekaart voor de verduurzaming van ons vastgoed bepaald. Het gaat om ongeveer 66 gebouwen met maatschappelijke voorzieningen, zoals theaters, musea, sportaccommodaties, zwembaden, et cetera. De routekaart toont een strategische, systematische aanpak om onze gebouwen te verduurzamen tot 2030. Er staat in hoeveel dit naar schatting kost en hoeveel CO2-reductie we kunnen realiseren met de huidige technieken. De concrete acties voor de komende 4 jaar staan in het uitvoeringsplan. Dus welke objecten wanneer aan bod komen, wat de maatregelen kosten en de afspraken die gemeente maakt met de huurders."
Leerproces
Van Rotterdam: "We werken voor de verduurzaming samen met vastgoedbeheerder SRO. Een obstakel was dat weinig aannemers in deze markt interesse hadden een enkel gebouw te verduurzamen. Ze stelden economisch voordelige oplossingen voor, maar ons hoofddoel is de CO2-reductie. Als gemeente waren we ook teveel bezig met de techniek. Daarom hebben we de aanbestedingsstrategie aangepast: we gaan grote aanbestedingen doen, gebaseerd op een meerjarige samenwerking met partners en bedrijven. Samen met SRO bewaken we de doelstelling en het budget, en toetsen we de plannen op de gewenste prestaties."
Resultaten en vervolgstappen
Volgens Van Rotterdam ligt het succes van de samenwerking in een strategische, flexibele aanpak. "Maak het niet te ingewikkeld en zorg dat je flexibel kan blijven. In de praktijk kan het nodig zijn om bepaalde aanpassingen eerder of later te doen, of toch meer te investeren in bepaalde maatregelen."
Op basis van de routekaart liggen nu op 7 gebouwen zonnepanelen en hebben veel gebouwen ledverlichting gekregen. Vanaf 2023 wil de gemeente Amersfoort de nieuwe aanbestedingsstrategie versnellen. Een aantal gebouwen gaat van het aardgas af. Lichtgewicht zonnepanelen bleken een uitkomst bij cultureel gebouw het Eemhuis, waarvan het dak niet geschikt was voor gangbare zonnepanelen. "In de toekomst willen we meer aandacht besteden aan het thema circulariteit. Denk bijvoorbeeld aan het toepassen van circulaire materialen. Het toekomstige stadhuis wordt een mooi voorbeeld!"
Meer informatie