Archeologie
Wanneer u als overheid archeologische werkzaamheden laat uitvoeren, dan zijn op de aanbesteding van zo’n overheidsopdracht – afhankelijk van de waarde van de opdracht - zowel het Europese aanbestedingsrecht, als de relevante nationale wet- en regelgeving van toepassing. (2019)
Dit branchedossier Archeologie is met name bedoeld voor opdrachtgevers en inkoopafdelingen van overheidsinstellingen (Rijk, provincie, gemeente, waterschappen), maar biedt ook handvatten voor particuliere ontwikkelaars. Het dossier bevat naast een toelichting op de eigenschappen van het archeologisch werkveld, tevens voorbeelddocumenten, links naar nuttige websites en bijlagen voor verdere verdieping in de materie.
Inkopen van archeologie
Bij het inkopen van archeologisch onderzoek krijgt u onder andere te maken met het archeologisch Programma van Eisen, de kosten, de contractvormen en de aanbestedingen van onder meer bureau- en booronderzoek, proefsleuven, opgraving en onderzoek in- en op water.
Archeologie en markt
Vroeger werd archeologisch onderzoek voornamelijk uitgevoerd door de overheid en universiteiten met een opleiding archeologie. Sinds 2000 (Verdrag van Malta) dingen commerciële archeologische bedrijven mee naar opdrachten voor archeologisch onderzoek.
Kwaliteitssysteem
De kwaliteitszorg is verankerd via het Certificatieschema Archeologie. Dit schema bestaat uit een Beoordelingsrichtlijn en een aantal normdocumenten, protocollen genaamd. Deze protocollen vormen samen de Kwaliteitsnorm Nederlandse Archeologie (KNA).
Partijen en rollen
Er zijn meer dan 100 bedrijven en overheidsinstellingen actief binnen het archeologische werkveld. Deze variëren van eenpersoonsbedrijven tot bedrijven met enkele tientallen tot ruim honderd werknemers, en van sterk gespecialiseerde tot allround aanbieders van diensten en kennis.
Proces
Het proces van de Archeologische Monumentenzorg (AMZ) geeft de stappen weer waaruit een archeologische opdracht kan bestaan. Het is van belang te weten dat een dergelijke opdracht uit meerdere onderzoeksstappen (deelopdrachten) kan bestaan.
Praktijkvoorbeelden
De diverse praktijkvoorbeelden laten zien hoe anderen archeologisch onderzoek inkopen. Deze ervaringen kunnen u inspireren, uw kennis verhogen en u helpen om de vertaalverslag naar de praktijk te maken.
Handreikingen
De diverse handreikingen geven tips en concrete handvatten om u te helpen bij het inkopen van archeologisch onderzoek. De eventuele voorbeelddocumenten bieden hierbij ondersteuning.
Vraag het PIANOo
Dit branchedossier is opgesteld in samenwerking met de Stichting Infrastructuur Kwaliteitsborging Bodembeheer (SIKB). Heeft u een vraag, opmerking of suggestie? Neem dan contact op met PIANOo.