Leidraad verduurzamen gemeentelijk vastgoed
De Leidraad verduurzamen gemeentelijk vastgoed bestaat uit een stappenplan en praktijkvoorbeelden. Hiermee ondersteunt RVO gemeenten met het verduurzamen van hun bestaande vastgoedportefeuille. Vooral voor kleine en middelgrote gemeenten die nog aan het begin staan van het verduurzamingstraject biedt dit stappenplan en de voorbeelden uit de praktijk een houvast in hun aanpak. De focus ligt op de korte termijn en middellange termijn (maximaal circa 10 jaar). (november 2020)
De leidraad vormt een aanvulling op de Sectorale Routekaart Gemeentelijk Maatschappelijk Vastgoed van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG). Het is een hulpmiddel bij de vertaling en uitwerking van de sectorale routekaart naar een eigen gemeentelijke portefeuilleroutekaart. Daarnaast is er aandacht voor circulair bouwen en relevante informatie over bijvoorbeeld wet- en regelgeving en aanbesteden.
Stappenplan
In de vorm van een processchema wordt een stappenplan weergegeven voor het verduurzamen van het gemeentelijk vastgoed, vanaf het eerste initiatief tot en met de monitoring van de verduurzaamde gebouwen. Vervolgens worden per fase en per stap aandachtspunten, mogelijke relevante aspecten, praktijkvoorbeelden en/of een relatie met het betreffende praktijkvoorbeeld in de bijlage e.d. beschreven.
Praktijkvoorbeelden
Van een aantal gemeenten die al aan de slag is met verduurzamen van het gemeentelijk vastgoed, is hun aanpak en werkwijze beschreven. De beschrijving komt overeen met de verschillende fasen in het stappenplan. Dit zijn de gemeenten: ’s-Hertogenbosch, Breda, Zeist, Gouda, Delft, Tilburg, Utrecht, Almere, Oldambt en Tynaarlo. De knelpunten, aandachtspunten, succesfactoren en aanbevelingen van deze gemeenten zijn ook genoemd.
Download
De Leidraad verduurzamen gemeentelijk vastgoed kunt u downloaden op rvo.nl.