Aanbestedingsprocedures
Bij het plaatsen van een opdracht kunt u kiezen uit verschillende Europese en nationale aanbestedingsprocedures. Hierbij is onder meer van belang of de geraamde waarde van uw opdracht boven of onder de drempel van de Europese drempelbedragen valt.
Opdrachten boven de drempel
Opdrachten met een waarde boven de Europese drempelbedragen, moeten in principe volgens Europese procedures worden aanbesteed. Voor opdrachten die onder normale omstandigheden worden uitgevoerd, wordt meestal gekozen voor de openbare procedure of de niet-openbare Europese procedure. Daarnaast zijn er ook procedures voor specifieke gevallen.
Europese procedures
U kunt kiezen uit de volgende procedures (richtlijnen 2014/24/EU en 2014/23/EU):
- Openbare procedure
- Niet-openbare procedure
- Procedure voor sociale en andere specifieke diensten
- Mededingingsprocedure met onderhandeling
- Onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande aankondiging
- Concurrentiegerichte dialoog
- Prijsvraag
- Concessieovereenkomst
- Innovatiepartnerschap
Daarnaast kent de richtlijn 2014/24 technieken en instrumenten voor elektronische en gegroepeerde samengestelde opdrachten:
- Raamovereenkomsten
- Dynamisch aankoopsysteem
- Elektronische veiling
- Elektronische Catalogi
- Gecentraliseerde aankoopactiviteiten – en aankoopcentrales
- Occasionele gezamenlijke aanbestedingen
- Plaatsen van opdrachten door aanbestedende diensten van verschillende lidstaten
Meer informatie over Elektronische Catalogi en de laatste 2 vermelde instrumenten en technieken vindt u terug in de artikelen 36, 38 en 39 van de richtlijn 2014/24/EU.
Opdrachten onder de drempel
Opdrachten waarvan de geraamde waarde minder bedraagt dan de drempelbedragen, hoeven niet Europees te worden aanbesteed.
De nationale procedures zijn:
- Enkelvoudige onderhandse procedure
- Meervoudige onderhandse procedure
- Nationale openbare procedure
- Nationale niet-openbare procedure
Op deze procedures zijn alleen hoofdstuk 1 van de Aanbestedingswet 2012, de Gids Proportionaliteit, de algemene beginselen van het aanbestedingsrecht, en in het geval van opdrachten voor werken het Aanbestedingsreglement Werken 2016 (ARW 2016) van toepassing. U bepaalt hiervoor zelf de procedure die u wilt volgen. De Gids Proportionaliteit kan in bepaalde omstandigheden een minimum aantal uit te nodigen gegadigden of een bepaalde procedure voorschrijven. Daarnaast stellen uw eigen inkooprichtlijnen mogelijk ook kaders.
Objectieve keuze procedure
Niet alle procedures kunnen in alle gevallen gebruikt worden. In de uitleg over de verschillende procedures staan de toepassingsmogelijkheden genoemd. U dient op objectieve gronden de juiste procedure te kiezen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan specifieke kenmerken van de behoefte en/of ontwikkelingen in de markt. In sommige gevallen moet u motiveren waarom u een bepaalde procedure gebruikt, in andere gevallen is dat niet verplicht (zie verder bij de beschrijving van de procedures). Maakt u ten onrechte gebruik van een procedure, dan kan dat een overtreding van de aanbestedingsregels zijn. PIANOo adviseert in het aanbestedingsdocument en uw eigen dossier goed te documenteren welke omstandigheden het gebruik van de procedure rechtvaardigen. Achteraf kunnen hier vragen over komen van de Europese Commissie, de rechter, bedrijven of uw accountant.