Gunningsmethodiek Schoon- en Emissieloos Bouwen
Gemeente Eindhoven heeft een gunningsmethodiek Schoon- en Emissieloos Bouwen ontwikkeld die direct toepasbaar is voor alle overige opdrachtgevers van overheidsopdrachten. De gunningsmethodiek is een rekenkundig model waarin de inschrijvingen van aannemers worden beoordeeld. (VNG september 2024)
Degene die het meest duurzame materieel inzet krijgt een hoge fictieve meerwaarde. Deze fictieve meerwaarde wordt afgetrokken van de aanneemsom waardoor hij een grotere kans maakt om het werk aan te nemen.
Beoogde doelen
- Het verminderen van CO2 en andere uitstoot waardoor de methodiek bijdraagt aan de doelstellingen van het Parijs akkoord 2050.
- Door uitdragen van deze methodiek een investeringsklimaat te verzorgen zodat aannemers in staat zijn om te investeren in schoon- en emissieloos (bouw)materieel.
- Dat zowel groot als midden en klein bedrijf mee kan doen.
- Het standaardiseren van uitvragen van Schoon- en Emissieloos Bouwen voor heel Nederland.
Succesvol
Gemeente Eindhoven heeft speciaal voor deze methodiek een masterclass ontwikkeld waardoor andere (overheids)organisaties de methodiek kunnen overnemen. Inmiddels zijn al pakweg 100 overheden bij de masterclass geweest en hebben ruim 20 overheden de methodiek succesvol overgenomen. Het succes van de methodiek komt voor uit het eenvoudig maken van het complex onderwerp.
Voor de aannemer geeft de methodiek ruimte aan zijn ambities om bijvoorbeeld elektrische bouwmaterieel aan te schaffen. Daarnaast sluit de methodiek goed aan bij de huidige ambitie zonder verlies van inzet ouder materieel door het voorkomen van desinvesteringen. Ook hierbij geldt dat een MKB er die nog niet instaat is geweest om te investeren dat hij wel kan meedingen door bijvoorbeeld schonere brandstof toe te passen; er volgt namelijk ook een hogere fictieve korting als hij bijv. HVO 100 (biodiesel) toepast op oudere machines. De methodiek levert een bewezen emissiereductie op van ongeveer 95% CO2.
Waardevol
Bouwend Nederland quote: “Slechts 1% van de in totaal 300.000 zware bouwmachines in de infrasector is elektrisch of emissieloos. Dat percentage moet omhoog en kan ook omhoog. Dit lukt niet van de ene op de andere dag en vraag om een gezamenlijke inzet van opdrachtgevers én bouwers,” benadrukt Hanneke van Eijndhoven, regiomanager Bouwend Nederland Regio Zuid.
De gemeente Eindhoven neemt hier het voortouw door in aanbestedingen al te gunnen op emissieloos en emissiearm materieel. Als brancheorganisatie waarderen we dat Eindhoven deze manier van aanbesteden niet alleen, in samenspraak met de markt, hanteert, maar dit ook. Met masterclasses neemt Eindhoven collega-gemeenten mee in hun werkwijze. Marktpartijen hebben behoefte aan een consistente vraag naar duurzaam materieel, zodat ze hier hun investeringen op kunnen aanpassen!”
De methodiek levert een aanzienlijke verbetering van de gezondheid van de bewoners van gemeente Eindhoven op en de medewerkers van de aannemers geven aan minder gezondheidsklachten te hebben.
De methodiek geeft invulling aan de volgende SDG's: 3, 7, 8, 9, 11, 12, 15 en 17.
Herbruikbaar
Ruim 20 overheden hebben de methodiek al toegepast. Gemeente Eindhoven heeft een bijlage opgesteld waarin alle informatie wordt gebundeld. De totale documentatie kan 1 op 1 overgenomen worden in de aanbestedingsstukken van andere overheden.
Winnen
De gunningsmethodiek Schoon- en Emissieloos Bouwen is het schoolvoorbeeld van moeilijke materie die simpel gemaakt is middels een matrix. Zowel overheden als aannemerij vraagt om standaardisatie zodat we in de breedste vorm van fossiele brandstoffen afkunnen.
Gemeente Eindhoven past deze methodiek standaard toe. In 2024 en 2025 wordt deze methodiek in masterclasses door gemeente Eindhoven verder uitgedragen.
Meer informatie
Lees het praktijkvoorbeeld en bekijk de video op vng.nl.