Geen mededinging bij subsidie in strijd met gelijkheidsbeginsel (week 38)
Schaarse rechten | subsidie
Op 1 februari 2024 heeft de gemeente Peel en Maas aan belanghebbende (een directe concurrent van eiseres) een subsidie verleend van € 265.139,20 per jaar voor de uitvoering van het plan “Brede regeling combinatiefuncties-gezonde leefstijl 2024-2026”. Eiseres voert in beroep onder meer aan dat het hier gaat om een schaars publiek recht (subsidie), waarbij een openbare, transparante en eerlijke procedure gevolgd had moeten worden. De echter is van oordeel dat de gemeente, door eiseres niet de mogelijkheid te bieden om mee te dingen voor onderhavige subsidie, heeft gehandeld in strijd met het gelijkheidsbeginsel. (ECLI:NL:RBLIM:2024:6236, Rechtbank Limburg, Datum uitspraak 13 september 2024, Datum publicatie 17 september 2024)
Feiten en omstandigheden
Op 1 februari 2024 heeft de gemeente Peel en Maas aan belanghebbende (een directe concurrent van eiseres) een subsidie verleend van € 265.139,20 per jaar voor de uitvoering van het plan “Brede regeling combinatiefuncties-gezonde leefstijl 2024-2026”. De gemeente stelt dat dit past binnen het streven naar duurzaam partnerschap (conform het gedachtegoed van Peel en Maas) en waarmee gemotiveerd wordt afgeweken van de eigen inkoop- en aanbestedingsprocedure. Eiseres voert in beroep onder meer aan dat het hier gaat om een schaars publiek recht (subsidie), waarbij een openbare, transparante en eerlijke procedure gevolgd had moeten worden. De gemeente heeft echter volgens eiseres bewust geen gelijk speelveld willen creëren voor mogelijke andere gegadigden, zoals eiseres, die geïnteresseerd waren in ontvangst van de BRC-subsidie. Het oordeel van de rechter:
Schaars publiek recht
“De voorzieningenrechter stelt vast dat er in dit geval sprake is van een schaars publiek recht. Dit houdt in dat het aantal beschikbare publieke rechten beperkt is en dat voor het aantal te verlenen rechten een maximum of plafond bestaat. In het onderhavige geval is sprake van meerdere (potentiële) gegadigden voor de subsidie. Gelet op vaste rechtspraak geldt in het Nederlandse recht een rechtsnorm die ertoe strekt dat bij de verdeling van schaarse subsidiemiddelen door het bestuur aan (potentiële) gegadigden ruimte moet worden geboden om naar de beschikbare subsidiemiddelen mee te dingen. Deze rechtsnorm is gebaseerd op het gelijkheidsbeginsel dat in deze context strekt tot het bieden van gelijke kansen.”
Duurzaam partnerschap
“De voorzieningenrechter overweegt dat de bezwaarcommissie in haar advies van 25 april 2024 stelt dat verweerder, op grond van het gelijkheidsbeginsel, ook andere gegadigden (waaronder eiseres) de mogelijkheid had moeten geven om mee te dingen voor de subsidie. Hiervoor had een transparante procedure gevolgd moeten worden, wat verweerder ten onrechte niet heeft gedaan. Verweerder heeft voormeld advies in het bestreden besluit niet overgenomen en stelt daartoe dat de primaire besluiten passen in het streven naar een ‘duurzaam partnerschap’ en dat daarom niet is gekozen voor een aanbestedingsprocedure.”
Strijd met het gelijkheidsbeginsel
“De voorzieningenrechter is op grond van voornoemde vaste rechtspraak van oordeel dat verweerder, door eiseres niet de mogelijkheid te bieden om mee te dingen voor onderhavige subsidie, heeft gehandeld in strijd met het gelijkheidsbeginsel. Verweerder heeft dat in zijn verweerschrift van 13 maart 2024 eigenlijk ook erkend: “het doorlopen van een aanbestedingsprocedure is zuiver juridisch bezien een verplichting”. Hierbij is, naar het oordeel van de voorzieningenrechter, ook van belang dat verweerder geen beroep heeft gedaan op één van de in de voormelde rechtspraak beschreven uitzonderingsmogelijkheden.”
Dit betekent dat het beroep van eiseres gegrond moet worden verklaard en het bestreden besluit moet worden vernietigd.
(VdLC publishers/consultants BV, 25 september 2024)
Lees de volledige uitspraak op rechtspraak.nl