Gunningsmethode Superformule
Met de Superformule-tool visualiseer je in een prijs/kwaliteit-grafiek in welke richting proposities het snelst kunnen worden verbeterd: met een scherpere prijs of een betere kwaliteit. De tool genereert vervolgens de bijbehorende gunningsformule en toelichtende tekst. (september 2023)
De Belastingdienst gebruikt al ruim 10 jaar de absolute gunningssystematiek Superformule. In die periode zijn er 171 gunningen met deze methode gedaan. De resultaten: in 70% van de gunningen scoren de offertes beter op prijs en kwaliteit dan vooraf verwacht.
In 2023 is een vernieuwde versie van de tool beschikbaar gekomen waarin de gebruiksvriendelijkheid is vergroot. Ook is de handleiding bijgewerkt waardoor het eenvoudiger is de tool toe te passen.
Toelichting Superformule
Door de kwaliteit van de eisen te negeren maken de meeste prijs-/kwaliteitsformules geen zuivere beoordeling van een prijs/kwaliteitsverhouding. Het veelal gebruikte P/Q=(Peisen+Pwensen)/(Qwensen) is als volgt vollediger: P/Q= (Peisen+Pwensen)/(Qeisen+Qwensen). Deze verhouding wordt in de Superformule gebruikt. Met de bijbehorende tool visualiseer je de formule in een grafiek met kwaliteitspunten op de x-as en de prijs op de y-as. Een voor-gedefinieerde hoeveelheid kwaliteitspunten voor de Qeisen vertegenwoordigt het aandeel van de eisen in de totale kwaliteit (Qtotaal = Qeisen+Qwensen). Met invulling van de wensen (Qwensen) kunnen extra punten worden gescoord en kunnen inschrijvers zich onderscheiden. Met een referentiewaarde voor kwaliteit en prijs wordt door de aanbestedende dienst een eigen voorkeur gesteld. Voor het berekenen van de offerte-scores worden de inschrijfprijs en de totale kwaliteitsscore van de inschrijvers vergeleken met deze referentie. De inschrijver met de beste prijs/kwaliteits-combinatie krijgt de opdracht (voorlopig) gegund.
Met de tool kunnen de eigen voorkeuren (referenties) eenvoudig in 5 stappen worden vormgegeven. In de whitepaper Superformule wordt dit verder toegelicht.
- Welke hoeveelheid punten kan met Qwensen maximaal worden gescoord?
- Welk gewicht wordt toegekend aan de eisen versus de maximale wensen? Bijvoorbeeld 60% (Qeisen) /40% (Qwensen);
- Wat is de kwaliteit van de 1e referentie? Bijvoorbeeld 50% van de totaal score voor de wensen;
- Welke prijs wil je betalen voor de 1e referentie?
- Welke (meer)prijs wil je betalen voor de maximale kwaliteit (Qtotaal), de 2e referentie?
Deze 5 stappen bepalen de variabelen van een Superformule. De tool kan vervolgens een Excel-tabblad produceren dat kan worden geïntegreerd in een Excel-prijzenformulier als bijlage bij de aanbestedingsdocumenten. Ook kan de toelichting, de tekst, voor het beschrijvend document automatisch worden gegenereerd. Als de offertes ontvangen zijn, kunnen de prijzen en de behaalde scores voor kwaliteit worden ingevuld in de tool, zodat in één grafiek de verschillende proposities en hun rangorde worden getoond.
Herkomst naam Superformule
De 'Superformula' zoals bedacht door Johan Gielis, een Belgische wiskundige en bioloog, was de inspiratiebron voor het ontwikkelen van de Superformule. Zijn formule beschrijft de diversiteit aan vormen in de natuur. Het IUC Belastingdienst heeft in samenwerking met EMVI-Research de Superformule toepasbaar gemaakt voor Europese aanbestedingen en offerte-trajecten.