Naar klimaatneutrale en circulaire rijksinfrastructuurprojecten
Om de uitstoot van CO₂ terug te dringen, heeft het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) de ambitie uiterlijk in 2030 volledig klimaatneutraal te zijn en circulair te werken. Dit betekent 100% CO₂-reductie, hoogwaardig hergebruik van alle materialen en halvering van het gebruik van primaire grondstoffen. Met deze strategie zetten zij in op het terugdringen van de uitstoot van CO₂ en dragen zij bij aan een circulaire economie. (januari 2020)
De ambitie van IenW is in het kort:
- Terugdringen gebruik van primaire grondstoffen door het departement.
- Hoogwaardig toepassen van producten en materialen.
- Volledig klimaatneutraal en geheel circulair werken in 2030.
Hoe gaan we te werk?
We voeren bestaand beleid uit (marktsamenwerking, duurzaam opdrachtgeverschap, innovatiebeleid, inkoopstrategie) en brengen daar meer samenhang in. Deze strategie gebruiken we daarbij als leidend raamwerk. We intensiveren beleid waar mogelijk (binnen de financiële kaders).
Verschillende transitiepaden
We maken onderscheid tussen de verschillende soorten infrastructuur. We verdelen de soorten infra in verschillende transitiepaden. Voor elk transitiepad onderzoeken we hoe we onze doelen kunnen bereiken. Elke vorm van infra vraagt immers om een andere, passende oplossing. Toch komen in elk transitiepad de volgende onderdelen terug:
- In de opdrachtverlening van beleid naar uitvoering beschrijven we consequent en expliciet de transitie naar circulariteit en klimaatneutraliteit.
- We versterken kennis- en innovatieprogramma’s die gericht zijn op deze transities. In deze programma’s ontwikkelen we ook nieuwe kaders, contractvormen en werkwijzen waarmee we deze opdrachten kunnen uitvoeren.
- We zijn launching customer en ontwikkelen strategieën om kansrijke innovaties op te schalen.
- We scherpen gaandeweg de eisen aan die we stellen aan de markt voor wat betreft de uitvoering. Daarnaast belonen we koplopers die aantoonbaar beter presteren.