Europese benchmark van nationale beleidskaders voor innovatiegericht inkopen 2024
In opdracht van de Europese Commissie zijn de nationale beleidskaders voor innovatiegericht inkopen onderzocht. Het gaat om die van de 27 EU-lidstaten en Noorwegen, Verenigd Koninkrijk en Zwitserland. Hieruit volgt niet alleen een nieuwe benchmark (onderzoek) maar ook een vergelijking met de eerste benchmark uit 2020. Nederland is 7 plaatsen gedaald ten opzichte van 2020. (september 2024)
Een nieuwe analyse van de nationale beleidskaders van de in totaal 30 landen geeft inzicht in de ontwikkelingen op het gebied van innovatiegericht inkopen - public procurement of innovation (PPI) - op nationaal niveau en Europees niveau. Over het algemeen is een verbetering zichtbaar ten opzichte van 2020. Gemiddeld genomen scoren alle landen gezamenlijk hoger op nationale beleidskaders dan in 2020. Maar er is nog verdere verbetering nodig om de doelen te bereiken.
Nationale beleidskader
Er bestaat een positief verband tussen het nationale beleidskader en de nationale investeringen in innovatiegericht inkopen. Hoe hoger het nationale beleidskader van een land scoort, hoe hoger de investeringen in innovatiegericht inkopen zijn van dat land. Dit benadrukt het belang van het nationale beleidskader in het toepassen van innovatiegericht inkopen.
Hoge score op ICT-beleid
Nederland neemt de 10e positie in op de benchmark. Dit is een verslechtering ten opzichte van 2020. Desondanks scoren we nog altijd boven het Europese gemiddelde op de meerderheid van de prestatie- indicatoren. De uitkomst betekent niet dat de beleidskaders slechter zijn geworden, maar wel dat andere landen hun beleidskaders sneller hebben verbeterd. Op het gebied van ICT-beleid scoort Nederland overigens zeer hoog. Als aandachtspunten noemt het rapport onder meer een nationaal actieplan en het hanteren van streefcijfers.