Marktvisie: Eiwittransitie in de zorg
Nu er meer aandacht komt voor de milieu-impact van vlees en er meer alternatieven op de markt komen, eten consumenten steeds minder vlees. Ook bij zorginstellingen ontstaat de behoefte om minder dierlijke eiwitten te serveren. Daarvoor moet hun voedingsaanbod wel veranderen en moet er anders worden ingekocht. Het is tijd voor een transitie. Met deze opgave is de Buyer Group voeding in de zorg aan de slag gegaan. (maart 2023)
In de Buyer Group zijn zorginstellingen en leveranciers van voeding aan de zorg vertegenwoordigd. Gezamenlijk hebben zij 2ambities opgesteld en scenario’s uitgewerkt om de eiwittransitie te stimuleren door anders in te gaan kopen. De eerste ambitie richt zich op bezoekers en medewerkers, de tweede op patiënten en cliënten.
Parallel aan de Buyer Group heeft CE Delft onderzoek gedaan naar de kosten van voeding in een ziekenhuis als ook de milieu-impact meegenomen wordt in de prijs. En naar de winst die te behalen valt door andere dierlijke, en meer plantaardige, eiwitten in te kopen. Deze analyse is gebruikt als input voor de marktvisie.
Ambitie voor bezoekers en medewerkers
De Buyer Group streeft naar een aanbod van maaltijden voor bezoekers en medewerkers van de zorginstellingen die de richtlijnen volgen van het EAT Lancet rapport (2019) op mondiaal niveau en de richtlijnen van de Gezondheidsraad (2018) op nationaal niveau. Op basis van deze richtlijnen wordt geadviseerd om het inkoopproces zo aan te passen dat het complete aanbod van eiwitten in de bedrijfsrestaurants voor maximaal 50 procent uit dierlijke en voor minimaal 50 procent uit plantaardige eiwitten bestaat tegen 2025. Tegen 2030 streven we naar een verhouding 40 procent dierlijke en 60 procent plantaardige eiwitten.
Ambitie voor patiënten en bewoners
De Buyer Group streeft naar inzicht in het verschil tussen plantaardige en dierlijke eiwitten voor patiënten en bewoners. Op basis van deze inzichten formuleren we criteria die zijn te gebruiken in het inkoopproces van eiwitten.