Contractvoorwaarden voor het inkopen van artificiële intelligentie (AI)
AI kan grote invloed hebben op het leven van burgers en wordt steeds meer gebruikt bij het nemen van beslissingen door aanbestedende diensten. Het is daarom van belang dat aanbestedende diensten afspraken maken met leveranciers, zodat de werking van de AI-toepassing transparant is en op een veilige en verantwoorde manier gebruikt wordt. De Europese Commissie heeft daarom contractvoorwaarden voor het inkopen van artificiële intelligentie (AI) beschikbaar gesteld. (september 2023)
AI-Act
De Europese AI-contractvoorwaarden bieden aanbestedende diensten de mogelijkheid om specifieke clausules op te nemen in de overeenkomst. Op deze manier worden afspraken gemaakt over onderwerpen die in lijn zijn met de aankomende AI-Act. Er zijn 2 versies van de AI-inkoopvoorwaarden opgesteld: een set voorwaarden voor AI-toepassingen met een hoog-risicoprofiel en een set voorwaarden voor AI-toepassingen met een laag-risicoprofiel.
Geen vervanging van inkoopvoorwaarden
De contractvoorwaarden op zichzelf zijn geen vervanging van de inkoopvoorwaarden die een aanbestedende dienst normaliter gebruikt voor IT-toepassingen. Zo zijn in de AI-contractvoorwaarden geen clausules opgenomen over onderwerpen zoals intellectueel eigendom, acceptatie, betalingen of aansprakelijkheid. Het is zo opgesteld dat ze als bijlage kunnen worden toegevoegd aan een overeenkomst waarin dergelijke zaken al zijn vastgelegd.
Gemeente Amsterdam
De inkoopvoorwaarden zijn tot stand gekomen in een samenwerking tussen DG GNECT, DG GROW, Living-in.EU en het Nederlandse advocatenkantoor Pels-Rijcken. Deze nieuwe versie van Europese contractvoorwaarden is een doorontwikkeling naar aanleiding van de set die in opdracht van gemeente Amsterdam en verschillende samenwerkingspartners in Nederland zijn ontwikkeld met subsidie van het ministerie van BZK.