Maatschappelijk Verantwoorde Overheidsinkoop van bedrijfskleding-met-leer
De Nederlandse overheid is grootverbruiker van werkkleding, ook werkkleding met leer. Jaarlijks worden er miljoenen euro's uitgegeven, van legerlaarzen tot riemen, van representatieve pompen tot lashandschoenen. Together for Decent Leather geeft in een publicatie voorlichting over de risico's bij de productie van deze artikelen en reiken handvatten aan om de inkoop van werkkleding met leer te verduurzamen. (maart 2023)
De informatie in deze publicatie is bedoeld voor iedereen die betrokken is bij het centraal en decentraal inkopen van bedrijfskleding, in het bijzonder kleding en schoeisel geheel of gedeeltelijk van leer.
Maatschappelijk Verantwoorde Inkoop van bedrijfskleding
De Nederlandse overheid is een belangrijke afnemer van bedrijfskleding, waaronder ook bedrijfskleding met leer. Jaarlijks wordt er voor miljoenen euros ingekocht, van legerlaarzen tot riemen, van representatieve pumps tot lashandschoenen. Opdrachtgevers zijn de aanbestedende diensten van centrale en decentrale overheden. De overheid wil, in haar eigen woorden, haar inkoopkracht benutten voor het versnellen van duurzame transities, voor het inschakelen van kwetsbare groepen, en om innovatief in te kopen. Sterker nog, de overheid heeft als inkoper en opdrachtgever duidelijke verplichtingen op het gebied van Maatschappelijk Verantwoord Inkopen (MVI).
De basis hiervoor wordt gevormd door het begrip due diligence, oftewel gepaste zorgvuldigheid, ontleend aan de United Nations Guiding Principles en de OESO-richtlijnen voor Multinationale Ondernemingen. Deze internationale instrumenten geven het normatieve kader aan waarbinnen de Nederlandse overheid opereert. Door middel van de zogeheten Internationale Sociale Voorwaarden (ISV) wil de Rijksoverheid hier invulling aan geven.
Together for Decent Leather
Together for Decent Leather is een driejarig EU-gefinancierd project dat zich richt op het verbeteren van arbeidsomstandigheden in de leer- en lederwarenindustrie in Bangladesh, India en Pakistan. Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen (SOMO) heeft in samenwerking met Arisa, Cividep India, Bangladesh Labour Foundation en NOW Communities onderzoek gedaan naar handelsstromen en ketenrelaties.
Deze publicatie is tot stand gekomen met medewerking van: Politie, ministerie van Defensie, ministerie van Buitenlandse Zaken, PIANOo Expertisecentrum Aanbesteden, MVO Platform en SOMO.