Circulaire verdienmodellen: praktische handvatten voor ondernemers
De whitepaper Circulaire verdienmodellen: praktische handvatten voor ondernemers van KPMG, Copper8 en Kennedy van der Laan bevat achtergrondinfomatie en voorbeelden van circulaire verdienmodellen. Het document is ook relevant voor publieke inkopers en opdrachtgevers die een beter begrip willen krijgen van inhoud en voor- en nadelen van verschillende circulaire verdienmodellen binnen inkooptrajecten. (september 2019)
Vier circulaire verdienmodellen
In de whitepaper worden 4 circulaire verdienmodellen onderscheiden:
- Pay-per-Use, waarbij een gebruiker betaalt voor het gebruik van een product. Hiervoor moet het gebruik goed te meten zijn.
- Verhuur, waarbij een leverancier het eigendom over een product behoudt. Hiervoor moet de leverancier bereid zijn zelf het eigendom te behouden en de financiering te doen.
- Koop-Terugkoop, waarbij een leverancier het product verkoopt en aan het einde van de levensduur weer terug koopt.
- Lease, waarbij een gebruiker een product in termijnen aankoopt over de gehele levensduur. Bij een ‘financial lease’ is hier een externe financier bij betrokken, waarmee de circulaire prikkel beperkt is.
Uit onderzoek onder circulaire koplopers is gebleken dat er een onderscheid te maken is in de mate van circulaire impact die de verschillende verdienmodellen kunnen maken. De casestudies geven een goed beeld van de huidige circulaire werkelijkheid en de voor- en nadelen van de verschillende verdienmodellen.