Van experiment tot social return in contractmodel
Social return is een instrument waarbij de overheid haar inkoopkracht benut om samen met de markt meer sociale impact te realiseren. Met de Groeituin Social Return zet Rijkswaterstaat, samen met opdrachtnemers, in op mensen met een kwetsbare positie op de arbeidsmarkt naar duurzaam werk te begeleiden.
Hiermee slaat de Groeituin een brug tussen de eigen (rijks)inkooporganisatie, opdrachtnemers, de 35 arbeidsmarktregio’s, sociale ondernemingen en kandidaten.
Enthousiasme over contractmodel
Rijkswaterstaat heeft een set social return contractbepalingen in de GWW-contractmodellen opgenomen, waarmee de Groeituin-methodiek uniform wordt uitgevraagd. Bert-Jan Jonker is als senior expert infrastructuur voor het inkoopdomein Grond-, Weg- en Waterbouw betrokken geweest bij de totstandkoming van deze contractmodellen.
‘Wij waren al heel lang op zoek naar een juiste invulling van social return in het contract’, aldus Bert-Jan. ‘We konden social return wel opnemen in het contract, maar het achterland moet ook goed worden ingeregeld, zodat opdrachtnemers een zetje in de goede richting krijgen. Met de komst van de Groeituin kon dat ook gerealiseerd worden.’
Dat zetje geeft de Groetuin door nauwe samenwerking met arbeidsmarktregio’s, het Landelijke UWV en Landelijk Werkgeversservicepunt Gemeenten aan te gaan, maar ook door de social return invulling door opdrachtnemers te beoordelen. ‘Die beoordeling is heel waardevol’, gaat Bert-Jan verder.
'En ik ben met deze beoordeling en de ingrediënten aan de achterkant naar de opdrachtnemers gegaan en heb gevraagd ‘kunnen jullie hier mee leven?’. Ze waren eigenlijk meteen enthousiast.’
Lees het volledige artikel op rijkswaterstaat.nl
Meer informatie
Wil je meer weten? Of ook aan de slag? Lees dan verder in het dossier Social Return