Participatie in aanbesteding van slimme stadstechnologie
Tijdens de aanbesteding en ontwikkeling van slimme stadstechnologieën worden belangrijke keuzes gemaakt. Deze technologieën, zoals machine vision en AI, hebben grote impact op de dataverzameling in de stad en daarmee op het leven van mensen. Er zijn allerlei toetskaders die gemeentes daarbij helpen met het maken van ethische keuzes.
Toch blijkt dat niet voldoende, gezien het ontstaan van lokale waardenkaders zoals bijvoorbeeld de Tada-waarden in Amsterdam en van bewegingen zoals de Cities Coalition for Digital Rights.
Aanbestedingen rondom slimme stadstechnologie zijn vooral nog gericht op samenwerking met de markt, burgers worden mondjesmaat betrokken in deze processen. In het project Human Values for Smarter Cities (2022-2026) wordt – onder andere – onderzocht hoe burgers betrokken kunnen worden in het aanbestedingsproces om publieke waarden nog beter te borgen in innovatieve oplossingen voor de stad. Onderzoek door het Smart Citizens Lab van Waag Futurelab en het Lectoraat Civic Interaction Design van de Hogeschool van Amsterdam (HvA) heeft tot inzichten geleid over wanneer en hoe bewoners betrokken kunnen worden in het aanbesteden en realiseren van verantwoorde slimme stadstechnologie. Lees het volledige artikel voor een korte indruk.
In verband met auteursrechtelijke bescherming is alleen een inleiding/ samenvatting van dit artikel beschikbaar.
Lees het volledige artikel op humanvaluesforsmartercities.nl.
Meer weten of aan de slag?
Draag ook bij aan innovatieve oplossingen en innovatiegericht inkopen! Lees het dossier Innovatie.