Nieuwe adviezen Commissie van Aanbestedingsexperts
De Commissie van Aanbestedingsexperts (Commissie) heeft 2 nieuwe adviezen gepubliceerd. De adviezen betreffen: Voorwaarde verwerkersovereenkomst reseller disproportioneel en toelaatbaarheid wijze toekenning punten.
Voorwaarde verwerkersovereenkomst reseller disproportioneel
De Commissie oordeelt in dit spoedadvies dat aanbesteder afwijkt van voorschriften 3.9 A en 3.9 D Gids Proportionaliteit zonder daarvoor een deugdelijke motivering aan te reiken. Aanbesteder stelde de voorwaarde dat ondernemer - een reseller - een verwerkersovereenkomst moet sluiten met eindgebruikers, ook indien hij geen toegang heeft tot persoonsgegevens, geen invloed kan uitoefenen op de verwerking en onbeperkt aansprakelijk kan zijn voor schendingen bij de verwerking. Die voorwaarde acht de Commissie disproportioneel. De klacht is gegrond.
Advies 746 en 747: Voorwaarde verwerkersovereenkomst reseller disproportioneel
Toelaatbaarheid wijze toekenning punten
Dit advies gaat over een opdracht voor de levering van hout en beschoeiingsmateriaal.
Het eerste klachtonderdeel betreft de vraag of de beoordelingsmethodiek ontoelaatbaar is omdat, volgens ondernemer, een gering verschil in de beoordeling buitenproportioneel veel impact heeft op de toekenning van de punten. Omdat ondernemer onvoldoende proactief is geweest, verklaart de Commissie dit klachtonderdeel ongegrond. Ten overvloede overweegt de Commissie dat de beoordelingsmethodiek niet in strijd is met artikel 2.114 lid 1 Aw 2012. Hoewel fictieve situaties denkbaar zijn waarin toepassing van een andere schaal tot een andere uitkomst zou hebben geleid, leidt dat niet tot de conclusie dat de methode aan de hand waarvan punten worden toegekend onrechtmatig is.
In het tweede klachtonderdeel klaagt ondernemer dat hij een te lage score toegekend heeft gekregen op een subgunningscriterium. Omdat ondernemer zijn stelling niet voldoende heeft onderbouwd moet de Commissie dit klachtonderdeel ongegrond verklaren.
In het derde klachtonderdeel komt de (vermeend) gebrekkige communicatiewijze van het interne klachtenmeldpunt van aanbesteder aan de orde. In dit geval is de Commissie niet gebleken van omstandigheden waardoor de handelwijze van het klachtenmeldpunt is te beschouwen als een handelen of nalaten van aanbesteder binnen de werkingssfeer van de Aanbestedingswet 2012. De Commissie staakt daarom de behandeling van het klachtonderdeel.