Europese Commissie presenteert Clean Industrial Deal
Op 26 februari 2025 publiceerde de Europese Commissie (Commissie) de Clean Industrial Deal. Een omvangrijk actieplan om het concurrentievermogen en de veerkracht van de Europese industrie te ondersteunen. De deal positioneert het koolstofarm maken van de economie als een krachtige groeimotor voor de Europese industrieën.
Dit raamwerk kan het concurrentievermogen stimuleren, omdat het bedrijven en investeerders de zekerheid en voorspelbaarheid geeft dat Europa zich blijft inzetten om tegen 2050 een koolstofvrije economie te worden. In het persbericht van de Commissie komt onder meer het volgende aan de orde.
Twee sectoren
De Clean Industrial Deal richt zich nu vooral op 2 nauw met elkaar verbonden sectoren:
- Energie-intensieve industrieën
Deze industrieën hebben dringend steun nodig te decarboniseren (koolstofvrij maken) en te elektrificeren. De sector wordt geconfronteerd met hoge energiekosten, oneerlijke mondiale concurrentie en complexe regelgeving, wat het concurrentievermogen schaadt - Schone technologie
Deze technologie is de kern van het toekomstige concurrentievermogen en de groei, maar is ook cruciaal voor industriële transformatie. Circulariteit is daarbij een belangrijk onderdeel. De beperkte middelen van de EU moeten maximaal benut worden en de afhankelijkheid van leveranciers uit derde landen voor grondstoffen moet verminderen.
Raamwerk voor nieuwe actieplannen
De Clean Industrial Deal presenteert maatregelen die de gehele waardeketen versterken. Het dient als raamwerk voor het op maat maken van acties in specifieke sectoren. De Commissie presenteert in maart 2025 een actieplan voor de auto-industrie en in het voorjaar een actieplan voor staal en metalen. Andere op maat gemaakte acties zijn gepland voor de chemische en cleantech-industrie.
Belangrijke elementen Clean Industrial Deal
De belangrijkste elementen van de Clean Industrial Deal zijn (in het kort):
- Betaalbare energie
- Stimuleren van de vraag naar schone producten: waarbij het aanpassen van de Aanbestedingsrichtlijnen één van de acties is.
- Financiering van de schone transitie: waarbij het vaststellen van een nieuw (vereenvoudigd) kader voor staatssteun een van de acties is.
- Circulariteit en toegang tot materialen
- Handelen op wereldschaal
- Vaardigheden en hoogwaardige banen
- Minder administratieve lasten, waarbij onder andere de werkingssfeer van de CSRD en de CSDDD wordt beperkt.
Relatie tot overheidsopdrachten
Een belangrijk onderdeel van de Clean Industrial Deal is het stimuleren van de vraag naar schone producten. De Commissie ziet overheidsopdrachten als een belangrijk middel om de vraag naar schone producten te stimuleren. De Commissie wil met dat doel voor ogen eind 2026 met een voorstel komen om de Europese aanbestedingsrichtlijnen te herzien, om duurzaamheids-, veerkracht- en Europese voorkeurscriteria (‘Made in Europe’) in te voeren bij overheidsopdrachten voor strategische sectoren.
Volledige persbericht (Engels)
A Clean Industrial Deal for competitiveness and decarbonisation in the EU