Europese Commissie en SKAO lanceren samen Community of Practice
Vandaag hebben SKAO en de Europese Commissie (EC) de CO₂ Performance Ladder Europe Community of Practice (CoP) gelanceerd op het Public Buyers Platform van de EC. Deze CoP helpt overheidsinkopers de CO2-Prestatieladder te integreren in hun inkoopstrategieën, door heldere doelstellingen te formuleren en structurele CO₂-reductiemaatregelen te verankeren.
De CO2-Prestatieladder vindt steeds meer zijn weg buiten Nederland en België. In verschillende Europese landen, zoals Duitsland, Frankrijk, Ierland, Portugal en het Verenigd Koninkrijk, wordt de Ladder steeds vaker gebruikt door publieke aanbesteders. De CoP helpt om de opgedane kennis en ervaring te delen en richt zich op de praktische implementatie van deze bewezen Green Public Procurement best practice.
Platform voor publieke opdrachtgevers
De CoP maakt deel uit van het Public Buyers Platform (PBP) van de Europese Commissie (EC). Dit platform is een uniek initiatief van DG Grow, het departement van de EC dat zich inzet voor een sterke interne markt en verantwoordelijk is voor de EU-richtlijnen inzake overheidsopdrachten. Het PBP heeft nu 24 CoP’s gericht op verschillende onderwerpen met in totaal meer dan 2000 leden.
Voordelen van de CoP
De CoP wordt gefaciliteerd door de eigenaar en beheerder van de CO2-Prestatieladder, de Stichting Klimaatvriendelijk Aanbesteden en Ondernemen (SKAO) en haar Europese partnerorganisaties. Door deel te nemen aan deze CoP kunnen aanbestedende diensten kennis opdoen en ervaringen delen. Welke uitdagingen komen andere partijen tegen bij het inzetten van de Ladder en hoe gaan ze daarmee om? Wat werkt wel en wat werkt niet?
Deelnemers zullen ook meer te weten komen over de CO2-Prestatieladder als een succesvol en beproefd instrument voor best practices op het gebied van groene overheidsopdrachten. Aanbestedende diensten krijgen via de CoP toegang tot waardevolle casestudies, hulpmiddelen, links en materialen om met de Ladder aan de slag te gaan. Leden kunnen ook in hun eigen taal ondersteuning krijgen van lokale partners en deskundigen uit hun eigen land. Bovendien kunnen leden hun vragen rechtstreeks aan SKAO en partners stellen.
Word lid van de CoP
Bent u een aanbestedende dienst uit België, Duitsland, Frankrijk, Ierland, Nederland , Portugal of het Verenigd Koninkrijken wilt u meer weten over de CO2-Prestatieladder, de impact en de strategische inzet van GPP? Sluit je dan aan bij het Public Buyers Platform en word lid van de Community of Practice. Ga voor meer informatie naar Communities | Public Buyers Community.
In verband met auteursrechtelijke bescherming is alleen een inleiding/ samenvatting van dit artikel beschikbaar.
Lees het volledige artikel op skao.nl
Meer weten of aan de slag?
Draag ook bij aan innovatie en een meer duurzame, sociale wereld! Lees de dossiers Maatschappelijk Verantwoord Inkopen en Innovatie.