Stap 10: Voer het opschalingsplan uit
In de laatste stap kunt u met opschalen beginnen. Het ontwikkeltraject heeft een goede afloop en nu wilt u de innovatie zo probleemloos mogelijk gaan inzetten. Daarnaast hebben de innovatiepartners vaak ook een flinke investering gedaan, vanuit de gedachte dat u bij succesvolle resultaten de opschaling voortzet. Hoogstwaarschijnlijk was dit ook de boodschap die u communiceerde in het voortraject.
Pak het plan uit Stap 6 erbij
Bij Stap 10 neemt u het opschalingsplan uit Stap 6 door en bekijkt of er (kleine) aanpassingen nodig zijn. Vaak blijkt dat het lastig is om bij Stap 6 alle aspecten compleet op het vizier te hebben.
Als u het opschalingsplan gaat uitvoeren, zal ook duidelijk worden waar de organisatie technisch of praktisch tegenaan loopt bij de digitale technologie. U moet namelijk weer met alle betrokkenen gaan afstemmen want u gaat aan de implementatie beginnen. De praktijk leert: nu begint het vervolgwerk.
In de uitvoering komt u ongetwijfeld nieuwe (praktische) belemmeringen tegen. Waarschijnlijk kunt u bij de meeste barrières of gevoeligheden terugverwijzen naar Stap 6 – aangezien de meest belangrijke belemmeringen toen al aangekaart hadden moeten worden – desalniettemin is het verstandig om elke nieuwe belemmering serieus te nemen.
Up-to-date houden van de technologie
De digitale technologie zal aan het einde van het ontwikkeltraject nog steeds een 'v1.0 product' zijn. Houd er rekening mee dat u en uw partners moeten doorgaan met ontwikkelen om de technologieën up-to-date te houden. Het gaat er dus om dat u bij machte bent om te blijven ontwikkelen. Dat er genoeg financiële dekking is en dat de organisatie kan waarmaken wat er in het opschalingsplan stond. Wees er op attent dat de betrouwbaarheid als publieke opdrachtgever kan beschadigen als u zonder valide argumenten afziet van opschaling.
Voorbeeld: Opschalen in de praktijk
Een voorbeeld van opschaling die resulteert in een applicatie komt uit een innovatiepartnerschap om natuurbranden te voorkomen. Bij dit traject was er behoefte aan een innovatieve oplossing om een actueel beeld te krijgen van de vochtigheid in natuurgebieden in Nederland. In het verleden kwamen de data van meetstations, op basis van onder andere de relatieve vochtigheid van houtmonsters. Deze meetstations geven echter een onvoldoende gedetailleerd beeld van natuurbrandrisico in heel Nederland.
Met het innovatiepartnerschap is een product ontwikkeld dat met satellietdata efficiëntere en betere voorspellingen van de risico’s op natuurbranden kan maken. De prognoses gelden telkens voor de komende 48 uur en geven een accurater beeld van de relatieve vochtigheid. Zo kan de brandweer sneller inspelen op mogelijke risico’s.
Leveranciersselectie
Het innovatiepartnerschap bestond uit een aantal stappen. Het begon met een leveranciersselectie. In dit geval waren er 8 partijen die interesse hadden en uiteindelijk bleken 4 partijen zich aan te melden voor de selectiefase. Na de selectie waren er 2 partijen die allebei een prototype maakten. Er vonden praktijktests plaats en historische data werden vergeleken met de validatie op basis van satellietdata. De partij die na afronding van het partnerschap in aanmerking kwam voor de opdracht, mag het prototype uitwerken tot een goed functionerend landelijke applicatie. Deze wordt vervolgens ingekocht.
Uitwerking prototype
Momenteel wordt het prototype uitgewerkt: sinds september 2019 is er een werkende website die dagelijks wordt gevoed met data. Vervolgens vindt er doorontwikkeling plaats, om er voor te zorgen dat de applicatie ook goed functioneert op landelijk niveau: de werking van de applicatie wordt met pilots in diverse regio’s nader beoordeeld. Want een test op de Veluwe is verschillend van die in een duingebied. Begin 2022 wordt het systeem uitgerold.