Handreiking Europese Commissie: meenemen sociale overwegingen in overheidsopdrachten
De Europese Commissie heeft een nieuwe praktische handreiking opgesteld voor aanbestedende diensten over de invoering van sociale criteria in openbare aanbestedingen. Deze tweede editie van Sociaal kopen - Gids voor de inachtneming van sociale overwegingen bij Overheidsaanbestedingen (Buying social: A guide to taking account of social considerations in public procurement) biedt praktische tips aan overheidsinkopers om de sociale impact van de leveringen, diensten en werken die ze kopen in overweging te nemen. (mei 2021)
Sociale doelen
De gids is bijgewerkt naar aanleiding van de veranderde EU-richtlijnen van 2014 en bevat suggesties hoe aanbestedingen in te zetten om sociale doelen te bereiken. Het behandelt stapsgewijs het hele inkoopproces, inclusief het opzetten van een organisatiestrategie voor Maatschappelijk Verantwoord Inkopen (MVI), het plannen van de aanbestedingsprocedure en elementen van contractbeheer. Om overheidsinkopers en andere belanghebbenden te inspireren, bevat elke sectie ook praktijkvoorbeelden en praktische tips.
Achtergrond
Het economisch herstel van de COVID-19-pandemie en de aanhoudende groene en digitale transities maken het voor overheden steeds belangrijker om maatschappelijke uitdagingen aan te pakken en hun inspanningen op te voeren om een duurzame toekomst tot stand te brengen.
EU-richtlijnen
De EU-richtlijnen van 2014 bieden een kansrijk wettelijk kader voor de inzet van MVI, dat het nastreven van verschillende sociale doelstellingen faciliteert, zoals:
- het scheppen van banen en inclusiemogelijkheden voor verschillende groepen mensen;
- eerlijke behandeling van werknemers ongeacht geslacht, ras, etniciteit, religie of handicap;
- het bevorderen van due diligence op het gebied van mensenrechten in mondiale toeleveringsketens;
- het toegankelijk maken van inkoopmogelijkheden voor sociale ondernemingen en
- het verstrekken van inclusieve, efficiënte sociale diensten.