Aanbestedingswet 2012
De regels voor aanbesteden staan in de Aanbestedingswet 2012. Aanbesteden is de manier voor overheden om opdrachten in de markt te zetten. Zo krijgen aanbestedende diensten de beste prijs-kwaliteitverhouding. De Aanbestedingswet is op 1 juli 2016 in werking getreden.
Wettekst Aanbestedingswet 2012
De 4 basisprincipes van aanbesteden
Overheden moeten zich bij een aanbestedingsprocedure aan de volgende uitgangspunten houden:
- Non-discriminatie: overheden mogen geen onderscheid naar nationaliteit maken.
- Gelijke behandeling van ondernemers: overheden moeten iedereen op dezelfde manier behandelen. En iedereen krijgt dezelfde informatie.
- Transparantie: ondernemers krijgen inzicht en informatie over aanbestedingen.
- Proportionaliteit: de eisen bij aanbestedingen staan in verhouding tot de werkzaamheden en de omvang van de opdracht.
Wanneer aanbesteden?
De Aanbestedingswet 2012 geldt voor alle aanbestedingen door (semi-) publieke instellingen in Nederland.
De prijs van een opdracht bepaalt of een opdracht Europees of nationaal moet worden aanbesteed. Dit wordt bepaald met drempelbedragen.
De Aanbestedingswet bevat zowel regels voor aanbestedingen boven de Europese drempelbedragen, als daaronder.
Met deze nationale wet geeft Nederland invulling aan de Europese richtlijnen voor aanbesteden.
In de Memorie van Toelichting (oude wet) bij de Aanbestedingswet van voor 1 juli 2016 vindt u meer informatie over onder meer de ambities, de Gids Proportionaliteit en het gebruik TenderNed.
Aanbestedingsbesluit
Een aantal onderdelen uit de Aanbestedingswet 2012 is uitgewerkt in een algemene maatregel van bestuur (Aanbestedingsbesluit).
-
Gids Proportionaliteit
In de wet is het proportionaliteitsbeginsel een van de belangrijkste beginselen van aanbestedingsrecht. De Gids Proportionaliteit geeft hier invulling aan. -
Uniform Europees Aanbestedingsdocument (UEA)
Het Uniform Europees Aanbestedingsdocument (UEA) is een eigen verklaring over de financiële toestand, de bekwaamheden en de geschiktheid van ondernemingen voor een aanbestedingsprocedure. -
Aanbestedingsreglement Werken 2016 (ARW 2016)
Het Aanbestedingsreglement Werken 2016 (ARW 2016) beschrijft de procedures voor het aanbesteden van opdrachten voor werken.
Aanbestedingswet op defensie- en veiligheidsgebied
Naast de algemene aanbestedingswet is er ook een specifieke aanbestedingswet voor defensie. Deze Aanbestedingswet defensie- en veiligheidsgebied is van kracht sinds 6 februari 2013.
Aanvullend beleid
Niet alles kan in regelgeving worden vormgegeven. Er zijn daarom beleidsmaatregelen genomen die richting geven aan de praktijk van aanbesteden en verdere professionalisering ondersteunen en stimuleren.
-
Professionalisering opdrachtgevers (PIANOo)